IISG

Filippijnen

Alice San Pedro-Raymundo Collection
Van Alice San Pedro-Raymundo ontving het IISG onlangs een collectie documenten over de 'Communist Party of the Philippines (CPP)' en de splitsingen in de bewegiing van 1992 en 1998. Ook bevat de collectie een heel aantal documenten over de boerenbeweging in de Filippijnen.
Toegang tot de collectie is vrij.
Zie ook: http://www.iisg.nl/archives/nl/files/s/11014579.php

Verkiezingsmateriaal 2004
Het Instituut ontving een collectie van ca. 40 verkiezingsaffiches (en enkele buttons)van verschillende politieke partijen en kandidaten, en een videoband met televisiespotjes over de Filippijnse verkiezingen van 2004.

Het Leandro L. Alejandro Foundation (LLAF) Archief
Leandro L. Aljeandro (1960-1987) was een studentenleider en coalitie bouwer tijdens de hoogtijdagen van de beweging tegen de Marcos dictatuur in de Filippijnen. Hij was een van de oprichters van het 'Anti Imperialist Youth Committee' en de 'Youth for Nationalism and Democracy'. Als een van de deelnemers aan de nationale coalitie van linkse bewegingen en partijen, Bayan, had hij een actieve en critische rol in de 'Snap Elections' van 1986 die Marcos ten val brachten en de regering Aquino aan de macht hielp. In 1987 nam hij deel aan de verkiezingen als lid van de nieuw opgerichte Partido ng Masa (Partij van de Massa's) welke een eerste poging van links was om deel te nemen aan parlementsverkiezingen. Hij werd vermoord op het hoogtepunt van de campagne op een leeftijd van 27 jaar.
De LLAF is een aandenken aan Leandro, of 'Lean' zoals kameraden en vrienden hem vertederd noemden. Lean wilde altijd al zijn ideen over links aan het papier to vertrouwen, maar had er nooit de tijd voor. De Stichting's 'Institute for Critical Studies' is een plaats voor activisten voor bezinning en analyse en een plek om over linkse politiek in de Filippijnen te schrijven.
Het archief van de LLAF is overhandigd aan het IISG. Het bevat de papieren van Lean en zijn vrouw Liddy Nacpil, die zelf ook een leidende rol binnen links had. Het archief bevat correspondentie, notulen, en andere documenten over hun activiteiten in de 80er jaren. Daarnaast bevat het ook algemene documentatie over de Filipijnen in de 80er en 90er jaren.

De 'Gruppe Schweiz-Philippinen'
De 'Gruppe Schweiz-Philippinen' (GSP), was een uit Zwitserland afkomstige solidariteitsorganisatie die onlangs opgehouden heeft te bestaan. Hun organisatiearchief ging naar het 'Schweizerisches Sozialarchiv' in Zürich en het was door hun bemiddeling dat wij in staat gesteld werden de tijdschriften en documentatie collectie van de GSP over de Filippijnen over te nemen. De collectie is een belangrijke aanvulling op onze eigen collectie. Het materiaal stamt voornamelijk uit de 80er en vroege 90er jaren en beslaat een breed spektrum van politieke en sociale onderwerpen.
Zie onder: Social and Political Movements in the Philippines

top