IISG

Nadia Bouras (Amsterdam 1981)

Dicht bij jezelf

Nadia Bouras"Ik wilde er even tussenuit en besloot zes maanden in de Verenigde Staten te gaan studeren. Toen ik naar een onderwerp voor mijn onderzoek zocht, zei een professor tegen mij: 'Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Zoek het dicht bij je zelf!' Deze uitspraak was voor mij een openbaring. Terug in Amsterdam besloot ik mijn Marokkaanse afkomst in mijn studie te integreren.
Dat ik koos voor vrouwen als thema voor mijn afstudeerscriptie, had alles te maken met een project in Gouda. Daar werden vier generaties Marokkaanse vrouwen geïnterviewd over hun leven in Nederland. Eén vrouw bestempelde haar migratie als een zeer emotionele ervaring. Haar verhaal greep me aan en bleef in mijn hoofd rondspoken. Marokkaanse vrouwen worden vaak afgeschilderd als passieve volgelingen. Ik geloofde daar niet in en was er van overtuigd dat vrouwen zelf een belangrijke stem hadden in de beslissing om naar Nederland te migreren. Voor mijn studie - en voor het spoorzoekstersproject - deed ik daarom onderzoek naar de rol van vrouwen in de besluitvorming daarover. Sommige vrouwen die ik interviewde, beschouwden hun migratie als een emotionele ervaring, terwijl andere vrouwen positieve herinneringen hebben aan hun komst naar Nederland.
Ieder van ons is om verschillende redenen gemotiveerd om mee te werken aan het spoorzoekersproject. Wij voelen ons verantwoordelijk het verhaal van onze ouders op te tekenen, opdat zij niet worden vergeten. Maar misschien is het nog wel belangrijker dat wij onze ouders laten beseffen dat hun verhaal ertoe doet. Dat ze onderdeel uitmaken van de samenleving waarin wij leven en dat ze met hun verhaal zichzelf presenteren. Want ik vind: als wij willen weten wat de Marokkaanse migranten beweegt, dan moeten wij hen leren kennen."

Nadia Bouras studeerde Geschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkte als researcher bij het Internationaal Informatiecentrum voor de Vrouwenbeweging (IIAV), waar ze de Marokkaans-Nederlandse vrouwengeschiedenis in kaart bracht. Momenteel is ze bezig met haar promotieonderzoek (Gender en Migratie) aan de Universiteit van Leiden. Ze woont in Amsterdam.

De keuze van Nadia
Eerste dag in Amsterdam

Eerste dag in Amsterdam

Zolderkamer

Zolderkamer

Verjaardagsfeestje

Verjaardagsfeestje

top