IISG

Fatiha Laouikili (Douar Khababa 1976)

Koken was een aanknopingspunt

Fatiha Laouikili"De Marokkaanse mannen in Nederland waren voor mij nooit meer dan schimmen op straat. Ze brachten hun tijd door in de moskee of in Marokkaanse theehuisjes en leken weinig geïnteresseerd in een leven in Nederland. Toen ik als culturele spoorzoeker voor het eerst met hen in dialoog ging, zag ik wie ze werkelijk waren.
Mijn vader werkte van 1970 tot 1975 in een houtfabriek in Ede-Wageningen. Daarna kreeg hij een baan bij de Graaf's Bakkerij in Bunschoten, waar hij nog steeds werkt. Ik was vier jaar toen ik in het kader van gezinshereniging naar Nederland reisde, samen met mijn moeder, mijn zusjes Hayat en Soumia en mijn broertje Hafid. Mijn jongste zusje Drissia werd in Nederland geboren.
Ik deed mee aan het spoorzoekstersproject omdat ik meer wilde weten over mijn vader. Zonder mijn moeder zou hij nergens zijn in het huishouden, hij kan helemaal niet koken. Toch heeft hij het jarenlang zonder haar gered, want wij zagen hem alleen tijdens vakanties. Hoe deed hij dat, vroeg ik me af? Mijn vader is niet zo'n prater, maar koken was een aanknopingspunt. Natuurlijk was ik ook benieuwd naar de ervaringen van de andere Marokkaanse gastarbeiders. De reden van hun migratie was me wel duidelijk, maar ik wist niet wat ze allemaal hadden meegemaakt.
Het project heeft niet alleen mij persoonlijk veranderd, maar ook mijn beeld van de eerste generatie Marokkaanse mannen. Het werd mij duidelijk waardóór de mannen, die ik in eerste instantie aanzag voor schimmen, fysiek en mentaal zo vroeg versleten waren, waardóór ze op waren. Ze hadden al een zwaar leven achter de rug toen ik nog geboren moest worden. Mijn deelname aan het project is voor mij een manier om hen te danken - mijn eigen vader in het bijzonder. Want hij gaf mij de kans op een betere toekomst."

Fatiha Laouikili studeerde communicatiemanagement aan de Hogeschool Utrecht en werkt als communicatiemedewerker bij Islamic Relief te Amsterdam (www.islamic-relief.nl). Ze woont in Bunschoten-Spakenburg en in haar vrije tijd houdt ze zich bezig met schilderen.

De keuze van Fatiha
De enige foto

De enige foto

Beter begrip

Beter begrip

Story

Story

Pauze bij Gemco

Pauze bij Gemco

top