IISG

Chinese spoorzoekers

De grote reis De cursus culturele spoorzoekers stond in 2007 in het teken van de geschiedenis van Chinezen in Nederland. Er waren negen actieve deelnemers, onder wie zeven Chinese jongeren. Hun ouders komen uit China, Hong Kong, Indonesië en Suriname, maar zij zijn allemaal in Nederland geboren. Zij gingen op zoek naar foto's en verhalen van de generatie van hun ouders, maar schroomden niet soms een stapje verder terug in de tijd te doen. De eerste Chinezen vestigden zich namelijk al ver vóór de komst van de ouders van deze jongeren in Nederland. Hier presenteren zij een selectie van de verzamelde foto's. Bovendien introduceren zij zichzelf en vertellen ze waarom ze aan het project meedoen. Binnenkort zullen alle verzamelde foto's online op de website van het Historisch Beeldarchief Migranten te bekijken zijn.

Het project Chinese culturele spoorzoekers is opgezet door het Historisch Beeldarchief Migranten in samenwerking met het Inspraakorgaan Chinezen (IOC) in Utrecht.

Linda Y.W. Butt

Linda Y.W. Butt (Enschede 1980)

Een logisch vervolg

Mijn afstudeeronderzoek voor de studie Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden ging over het Europese asiel- en migratiebeleid. Hierdoor raakte ik ook geïnteresseerd in het Nederlandse beleid ten opzichte van migratie. Op den duur ging ik mij ook op Chinese migranten richten.

De keuze van Linda


Ellen Gal

Ellen Gal (Venray 1979)

Peranakan Chinezen

Als dochter van een Nederlandse vader en Indonesisch-Chinese moeder, geboren en getogen in Nederland, was ik altijd nieuwsgierig naar de herkomst van mijn moeder. Ik ben een aantal keren in Indonesië geweest, waar nog veel familie van mij woont, maar slechts één keer in Beijing (China).

De keuze van Ellen


Else Gootjes

Else Gootjes (Arnhem 1981)

De camera van meneer Ko

Toen ik in 2006 in Shanghai was beweerden de ouders van een Chinese vriendin dat ik sprekend op iemand uit hun hometown in West-China leek en bleven ze mij "dat meisje uit onze hometown" noemen... Dus misschien weten zij iets wat ik niet weet, maar ondanks mijn grote belangstelling voor Chinezen heb ik geen Chinese roots.

De keuze van Else


Sao-Ying Lai

Sao-Ying Lai (Den Haag 1983)

Niet alleen maar werken

Ik ben geboren in Den Haag, maar opgegroeid in Noordwijkerhout, waar mijn ouders een restaurant hebben. Voor de restaurants of voor boodschappen kwam ik wel eens in de Chinese buurt in Den Haag, maar feitelijk wist ik weinig van de cultuur van mijn ouders.

De keuze van Sao-Ying


Guang Lay

Guang Lay (Amersfoort 1981)

De kale man

Mijn ouders zijn beiden geboren in Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië was het toekomstperspectief daar onzeker. Bovendien was het in China een tijd van hoop. Chinezen waren welkom om hun steentje bij te dragen aan de opbouw van de nieuwe Volksrepubliek China.

De keuze van Guang


Winnie Lay

Winnie Lay (Den Haag 1983)

Onderlinge diversiteit

Tijdens mijn studie volgde ik het vak onderwijssociologie aan een Britse universiteit. Daarbij kwam de multiculturele klas aan de orde. Ik was verbaasd toen ook over de ervaringen van Britse-Chinese leerlingen in Engeland werd gesproken.

De keuze van Winnie


Gezina Oorthuys

Gezina Oorthuys (Amsterdam 1976)

Gedeeld verleden

Mijn ouders komen uit Amsterdam, waar mijn hele familie nog steeds woont. We hebben geen migratieverleden en aan mijn naam kan je zien dat ik geen Chinese achtergrond heb. Ik heb Culturele Antropologie gestudeerd met als specialisatie Moderne Aziatische Geschiedenis.

De keuze van Gezina


Kai Yin Or

Kai Yin Or (Maastricht 1983)

Chinezen zichtbaar maken

Tijdens mijn bachelorstudie kreeg ik in Amerika voor het eerst te maken met vakken over migratie en integratie. Terug in Nederland ging ik de master 'Migrations and Ethnic Studies' volgen. Ik was voornamelijk geïnteresseerd in hoe jongeren omgaan met hun dubbele identiteit.

De keuze van Kai Yin


Jimmy Tai

Jimmy Tai (Amsterdam 1976)

Een opmerkelijke geschiedenis

Mijn ouders waren Hakka-Chinezen uit de omgeving van Hong Kong. Zij kwamen via Suriname in de jaren zeventig naar Nederland. De Hakka-Chinezen komen uit het zuiden van China. Mijn vader was goudsmid en mijn moeder huisvrouw. Na het overlijden van mijn ouders heb ik gemerkt hoe ik de Chinese cultuur in mijn leven mis.

De keuze van Jimmy


Links

Chinese Radio en TV
22 juni 2006: Interview in het Kantonees met Kai Yin Or, Winnie Lay en Guang Lay (mp3-bestand).
24 juni 2006: Interview in het Nederlands met Gezina Oorthuys and Linda Butt (wma-bestand).

top