Guang Lay (Amersfoort 1981)
De kale man
'Mijn ouders zijn beiden geboren in Nederlands-Indië. Na de onafhankelijkheid van Indonesië was het toekomstperspectief daar onzeker. Bovendien was het in China een tijd van hoop. Chinezen waren welkom om hun steentje bij te dragen aan de opbouw van de nieuwe Volksrepubliek China. Zo keerde de familie van mijn ouders terug naar het vaderland, waar zij hun jeugd hadden doorgebracht. Midden jaren zeventig kwam mijn vader naar Nederland, waar hij later mijn moeder ontmoette.
In mijn jeugd ben ik een paar keer in China geweest. Aan de Universiteit Leiden heb ik Sinologie gedaan. Vanwege deze studiekeuze heb ik twee jaar in China mogen studeren. In feite was ik al aan het cultureel spoorzoeken voordat dit project begon. Mijn interesse voor dit project werd mede gewekt door mijn studie, waarin nauwelijks aandacht werd besteed aan de geschiedenis van Chinezen in Nederland. Daarbij vind ik dit project interessant vanwege de aanpak. Geschiedenis bestond tot aan de late negentiende eeuw meestal uit een beschrijving van mensen uit de betere kringen. Tegenwoordig is iedereen min of meer onbewust bezig met geschiedschrijving. Alle foto's in je fotoalbum vormen samen immers jouw levensverhaal. De mensen die ik interviewde konden zich niet alles uit het verleden herinneren, maar aan de hand van de foto's kwamen toch altijd mooie verhalen boven water. Volgens veel Nederlanders zijn Chinezen erg gesloten, maar dit project geeft een aardige blik achter de schermen. Het geeft bovendien de alledaagse Chinese geschiedenis in Nederland weer vanuit het perspectief van de migrant.
Verscheidene mensen vertelden bijvoorbeeld dat de Nederlandse politieagenten ooit de bijnaam "kale man" hadden. In de jaren zestig heerste er volgens de Chinese migranten een dorpsgevoel in Nederland. De politieagent deed nooit moeilijk als hij een migrant tegen kwam. Sterker nog, hij begroette je netjes. Dit in tegenstelling tot de jaren zeventig. In plaats van te groeten wilde hij gelijk je verblijfspapieren controleren. De agenten gebruikten het woord "controleren" zo vaak, dat het synoniem kwam te staan voor politieagent. De Kantonezen verbasterden het Nederlandse woord "controleren" tot het woord voor "kale man" (kongthauloo).'
Guang Lay studeerde aan de Universiteit Leiden, People's University in Beijing en bij de Mandarin Training Center in Taipei. Hij is in dienst bij Yourel Operations als trainee effecten administratie.