IISG

Winnie Lay (Den Haag 1983)

Onderlinge diversiteit

Winnie Lay 'Tijdens mijn studie volgde ik het vak onderwijssociologie aan een Britse universiteit. Daarbij kwam de multiculturele klas aan de orde. Ik was verbaasd toen ook over de ervaringen van Britse-Chinese leerlingen in Engeland werd gesproken. In Nederland worden Chinese kinderen nooit genoemd omdat zij het zo "goed" doen. Het lijkt daardoor alsof ze onzichtbaar zijn. Mij werd gevraagd een vergelijking te maken tussen de ervaringen van Britse en Nederlandse Chinezen. Ik realiseerde me dat ik alleen over mijn eigen ervaring kon praten, omdat ik weinig Chinese leeftijdgenoten ken. Ook wist ik niet genoeg over de migratiegeschiedenis van Chinezen in Nederland. Toen ik terug in Nederland in een Chinees krantje over het spoorzoekersproject las, sprak het mij daarom meteen aan.

In het begin was ik sceptisch of ik wel mensen zou vinden die bereid waren om mee te doen. Ik verwachtte dat Chinezen niet graag hun persoonlijke verhalen en foto's publiek wilden maken. Het duurde dan ook even voordat ik iemand kon vinden, maar uiteindelijk heb ik het genoegen gehad om vijf verschillende mensen te interviewen. Onder hen waren niet alleen Chinezen, maar ook een Nederlandse onderwijzeres, die in de jaren 1970 les gaf aan migrantenkinderen. Zo kreeg ik de kans om verschillende ervaringen en perspectieven te horen over het migratieproces van Chinezen. Tot mijn verbazing praatten de mensen heel open over hun leven. Hun verhalen gaven mij ook de gelegenheid te reflecteren op mijn positie in de Nederlandse maatschappij. Het project heeft mij geholpen om daar een beter inzicht in te krijgen.

Wat ik bovendien bijzonder vind aan dit project is dat het goed weergeeft hoeveel onderlinge diversiteit er is tussen Chinezen in Nederland. Hun afkomst, migratiegeschiedenis en verhalen verschillen onderling enorm. Ze delen het motief om zich in Nederland te vestigen en er hier het beste van te maken. Hun verhalen worden verlevendigd door mooie en persoonlijke foto's, waardoor we een beter beeld krijgen van hun leven in Nederland.'

Winnie Lay studeerde International Degree in English and Education (IDEE) aan de Educatieve Hogeschool van Amsterdam en aan de University of Wolverhampton in het Verenigd Koninkrijk. Ze studeert op dit moment Mandarijn in Taipei. Haar ouders komen uit Indonesië, maar zijn opgegroeid in in Guangzhou (vader) en Macau (moeder).

De keuze van Winnie
Poffertjeskraam

Poffertjeskraam

Nederlandse les

Nederlandse les

Afscheid van Hong Kong

Afscheid van Hong Kong

Kapperszaak

Kapperszaak

top