Digitaal Museum van de Volkshuisvesting
Home
Periodes
Zoeken
Colofon

Welkom bij het Digitaal Museum van de Volkshuisvesting. U vindt hier een overzicht van de belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse sociale woningbouw in de twintigste eeuw. Het museum toont vijf kenmerkende woningbouwprojecten per periode van tien jaar, zoveel mogelijk verspreid over het hele land. Elk project is voorzien van achtergrondinformatie en vijf afbeeldingen.

Een eeuw sociale woningbouw
De eeuw van de volkshuisvesting begint met de woningwet van 1901. In deze wet werden kwaliteitseisen aan de bouw gesteld en het werd gemeentes en woningbouwcorporaties mogelijk gemaakt een beroep te doen op geld van de overheid. Dit leverde de vele rijtjeshuizen op, maar ook tuindorpen, flatgebouwen en paleizen voor de arbeider. Kortom een groot deel van de woningen die u dagelijks om u heen ziet.

Het schip van De Klerk

Het Schip van De Klerk
Amsterdam, Hembrugstraat
Eigen Haard, 1919

Kijken en zoeken
Het is mogelijk op deze site de woningen systematisch per periode te bekijken. U kunt eerst iets lezen over de belangrijkste ontwikkelingen in die periode en dan doorgaan naar de projecten en foto's. U kunt ook zelf zoeken op project, plaats, straat, provincie, jaar, woningbouwcorporatie en architect of een combinatie hiervan. Het resultaat is een serie woningbouwprojecten met de bijbehorende foto's.

Het Schip
Als u een hoogtepunt van de sociale woningbouw van binnen wil bekijken bezoek dan Museum Het Schip, het Informatie- en Documentatiecentrum voor de Volkshuisvesting in Amsterdam. In Museum Het Schip, gevestigd in het voormalige postkantoor in 'Het Schip', worden rondleidingen en tentoonstellingen georganiseerd.

  Top
E-mail
  deze site wordt onderhouden door het IISG