Chinese Volksbeweging 1989
De studentenopstand die in de lente van 1989 uitbrak op het Tian'anmen plein in Beijing zou uitgroeien tot een van de grootste politieke bewegingen in de geschiedenis van de Volksrepubliek China. De studentenbeweging werd de voorhoede van een grote massabeweging. Niet alleen in Beijing, ook in andere grote steden gaven grote groepen mensen uiting aan hun onvrede over de corruptie, het machtsmisbruik van overheidszijde en de inflatie. De menigte eiste vrijheid, democratie en de inachtname van mensenrechten. De reactie van de regering op deze eisen was de inzet van repressie met behulp van bruut geweld. Van hervormingen was na het neerslaan van de studentenopstand geen sprake. Veel van de leden van de studentenbeweging ontvluchtten het land en voeren nu van buitenaf oppositie.
Collecties
Het IISG beschikt over een omvangrijke collectie materiaal van de studentenbeweging. Dit materiaal is verzameld door ter plaatse aanwezige medewerkers, die opereerden binnen een samenwerkingsverband van het IISG en het Sinologisch Instituut van de Universiteit van Leiden. Het materiaal bestaat uit drie verschillende onderdelen:
- Er is een collectie pamfletten, affiches, 'grijze' publikaties en slogans die geschreven zijn door de deelnemers aan de opstand.
- Er zijn foto's, dia's, video's en geluidsbanden van de opstand en objecten als vlaggen, spandoeken en hoofdbanden
- Er is een verzameling dagboeken van ooggetuigen van de opstand; en een collectie berichten in de media over de opstand.
Presentatie
Een kroniek van de Tiananmen plein protesten in China 1989, geïllustreerd aan de hand van pamfletten, posters, textiel en foto's verzameld tijdens de demonstraties.
Ontsluiting
De collectie is ontsloten door middel van drie databases: de ARCHIVE database voor de documenten; de IKON database voor audio-visueel materiaal en REPORT voor kranteknipsels en oogetuigenissen.
- Een uitdraai van de ARCHIVE database is voorhanden in de vorm van de IISG Werkuitgave nr. 14 van Frank Pieke en Fons Lamboo, Inventory of the Collection Chinese People's Movement, Spring 1989. Volume I: Documents. (Amsterdam 1990)
- Een uitdraai van de IKON en REPORT database is uitgegeven als IISG Werkuitgave nr. 16 van Frank Pieke en Fons Lamboo, Inventory of the Collection Chinese People's Movement, Spring 1989. Volume II: Audiovisual Materials, Objects ans Newspapers (Amsterdam 1991)
- Sinds 1991 is de acquisitie van materiaal voortgezet als onderdeel van het project State and Civil Society in China. IISG Werkuitgave 29 is een inventaris van de documenten die als resultaat van dit project zijn verworven. Frank N. Pieke, Agnes Khoo Ee Hong and Hudi Tashin, Inventory of the Collection Chinese People's Movement, spring 1989. Volume III: Further Documents. Amsterdam Stichting beheer IISG. x + 43 pp. (Amsterdam 1995).
De Working Papers kunnen besteld worden bij Uitgeverij Aksant