IISG

Collectie: Van Eeden

« vorige | bladeren | volgende »
Anton van Eeden is op 18 januari 1918 geboren te Batavia (Nederlands-Indië). Else van Eeden-Gagliardi- eveneens in Batavia, op 11 april 1923. Hij komt uit een gezin van twee broers en drie zusters, met een Nederlandse vader uit Den Helder en een Indonesische moeder uit Celebes. Else heeft een Indische moeder, van Indonesisch/Perzisch/Belgisch/Franse komaf en een Indische vader met Indisch/Nederlands/Italiaanse ouders. Anton van Eeden was als hoofdtechnicus in dienst van de Overzeesche Gas- en Electriciteitsmaatschappij (OGEM). Zijn vrouw was werkzaam op kantoor van het Departement van Economische Zaken te Batavia. Na haar huwelijk heeft zij het diploma 'Costumière' behaald en is toen thuis mantelpakken/herenkostuums en kleding gaan creëren. Zij woonden aan de Jalan Solo nr. 11 in Menteng (Batavia). Met vier kinderen zijn ze in januari 1956 met de Sibajak uit Tandjung Priok vertrokken en eind februari in Rotterdam aangekomen.

Na gewoond te hebben in pensions in Eindhoven en Vlierden zijn ze uiteindelijk in Gemert aan de Diederikstraat 47 neergestreken, een gemeente waar zich (i.v.m. de vliegbasis Volkel) al veel Indische mensen hadden gevestigd. Het gezin breidde zich toen uit met nog twee kinderen. Beide ouders hielden van muziek en pa Van Eeden bespeelde graag in zijn vrije tijd muziekinstrumenten. Hij is in 1984, na terugkomst van een reis naar Spanje, overleden.

De gebroeders Van Eeden, bestaande uit Ronald - sologuitar, Charles - bass, Frits - drums, kregen de liefde voor muziek met de paplepel bijgebracht. Vader Anton van Eeden speelde wel eens hawaiian guitar/gitaar/ukelele op Indische verjaarsfeestjes in Gemert. Samen met o.a. de heer Chris van Muyen heeft hij hen en enkele andere jongeren de eerste gitaarbeginselen en akkoorden bijgebracht. Moeder Van Eeden kocht muziekplaten voor (zelf)studiemateriaal. Zelfgemaakte versterkers en een puddingblik als drumstel vormden het prille begin van de 'Dutch Shadows', met pa Van Eeden als manager. Al gauw voegden twee Helmondse jongens, Edward Guttenberg en Harrie v.d. Linden, en Ronnie Bello uit Gemert zich bij de band. Wanneer Peter de Sadeleer als gitarist wordt aangetrokken, verandert de naam van de band in 'Ronald and his Shadows'. Er wordt veel opgetreden in de omgeving, voornamelijk in Brabant. Bij het eerste optreden is de jongste van het stel, Frits, amper 10 jaar en zijn de anderen ook nog schoolgaand.

Niet alles mag aangenomen worden, omdat hun schoolprestaties er niet onder mogen lijden en 'muziek' een hobby moet blijven. Na het wegvallen van Peter de Sadeleer als gitarist, besloot pa Van Eeden als begeleidingsgitarist de band te versterken en verandert de naam in 'The Craze'; hiermee werd het een familieband. Diverse aanbiedingen uit het buitenland, waaronder België, Duitsland en Zwitserland, worden afgewezen, want moeder Van Eeden steekt een stokje voor een eventuele internationale carrière, immers "de studie gaat voor!"

Wanneer de oudste van de broers, Ronald, in militaire dienst gaat, betekent dit het einde van de band en gaat ieder zijn eigen weg. Ronald heeft na het 'Orkest Piet Reijnders' een eigen band 'Matador' opgericht, waarin zijn vrouw zangeres was. Charles heeft zich toen als bassist bij o.a. 'Roy and the Kiliaan Brothers' gevoegd. Frits is o.a. bij 'The Young Savages' uit Best gaan drummen en is samen met zijn jongste broer John en Leo Hendricks het trio 'DeTroubadour' begonnen. In 1994 hebben 'The Dutch Shadows' nog - aangevuld met hun jongste broer John -, zonder repetities en onverwachts voor een speciale gelegenheid een klein optreden gegeven. Samen met The Black Rockets/Brinkman Brothers, The Rocket Strings/Roy and The Kiliaan Brothers vormden zij de drie toonaangevende Indo-Rock bandjes die Gemert in de vroege jaren zestig rijk was.

Literatuur: Robert Armand de Haas, Enkele reis Indië-Gemert, Gemert 2001.
 

Rotterdam, 1956

Gemert, 1959

Gemert, 1959 (ca.)

Gemert, 1960
 

Gemert, 1960

Gemert, 1960 (ca.)

Gemert, 1960 (ca.)

Gemert, 1962 (ca.)
 

Gemert, 1963 (ca.)

Gemert, 1963 (ca.)
 
top