Collectie: Chandoe |
« vorige | bladeren | volgende » |
In 1958 stak Johan Chandoe de Atlantische Oceaan over. Met het vliegtuig van vliegveld Zanderij naar Trinidad en van Trinidad met de boot naar Genua (Italië). Vandaar vertrok de stoomtrein via Zwitserland en Duitsland naar Amsterdam. In Nederland werd hij opgevangen door August van Ommeren, een vriend uit Suriname die een jaar eerder naar Nederland was vertrokken. Samen reisden zij naar de eindbestemming, Den Haag. Eenmaal aangekomen in Scheveningen in het pension waar August woonde, bleek dat de hospita geen zin had om aan een andere Surinamer onderdak te verlenen. Gelukkig kende August nog een ex-pensionhouder aan de Melis Stokelaan die bereid was om Johan een kamer te verhuren tot hij wat anders had gevonden.
Johan Chandoe ging met zij hospita mee om te solliciteren bij een bedrijf dat schoolartikelen produceerde, maar eenmaal op de Fruitweg aangekomen zag hij dat er meer bedrijven waren waar hij uit kon kiezen. Toen hij bij Ruton binnenliep, ontmoette hij bij toeval een man die hij uit Suriname kende. Hij bood Johan meteen een baan aan voor 35 gulden per week. Maar de Firma Meindersma, een farmaceutisch bedrijfje aan de overkant, bood hem 50 gulden per week en de gelegenheid om te gaan studeren.
Na de firma Meindersma kwam Johan terecht bij het C.B.S die hem honderd gulden per maand meer boden. Daarna heeft hij bij verschillende bedrijven en instanties gewerkt, zoals bij Defensie (Marine burgerpersoneel) en bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Maar ook in de weekends in de haven van Rotterdam als classificeerder. Daarnaast werkte hij een periode als colporteur in Duitsland voor Aquator Verlag.
Na het voltooien van de Sociale Academie in 1976 is Johan Chandoe tot aan zijn VUT in 1996 actief gebleven in de sociale sector. Daarnaast was hij vanaf 1960 actief binnen de Partij van de Arbeid en in het verenigingsleven. In 1978 was hij het eerste raadslid in Nederland van Surinaamse afkomst. Als lid van de Haagse gemeenteraad (1978-2006) werd hij bekend onder de bijnaam Mister Motie, vanwege de vele moties en schriftelijke vragen die hij indiende. Hij is zeven keer met voorkeursstemmen verkozen in de gemeenteraad. Johan Chandoe is lid in de Orde van Oranje Nassau en onderscheiden met de Gouden Erepenning van de gemeente Den Haag. Op 20 juni 1992 werd hij door president Ronald Venetiaan benoemd tot Ridder in de Ereorde van de Palm.
Literatuur: Annemarie Cottaar, Ik had een neef in Den Haag. Nieuwkomers in de twintigste eeuw, Zwolle 1998; Sandew Hira, Johan Chandoe. Een Surinaame sociaal-democraat in de Nederlandse politiek, Den Haag 1996.