IISG

Collectie: Hamers

« vorige | bladeren | volgende »
Ad Hamers was de laatste voorzitter van de laatste Sloveense St. Barbara Vereniging in Limburg. De vereniging werd in 2001 opgeheven. Hij raakte bij de Sloveense gemeenschap betrokken via de dirigent van het zangkoor Zvon, de heer Willems. Uiteindelijk zou hij zelfs Sloveense taallessen gaan geven en reizen gaan begeleiden naar Slovenië.

Samen met zijn metgezel Cilie Robek-Gril was hij de oprichter van het kinderkoor Škrjanček. Het idee van een kinderkoor ontstond toen RTV Ljubljana belde met de vraag of er geluidsopnames waren van de Sloveense gemeenschap in Nederland. Tijdens de Sinterklaasviering van 1972 deelde de dirigent stencils uit om na te gaan of hij jongeren kon enthousiasmeren. Uiteindelijk is er een groepje gevormd van kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Hamers leidde al eerder een Nederlands kinderkoor en had nu twee weken de tijd om de jeugd klaar te stomen voor een optreden in België. Daar vonden de opnames voor het programma ‘Veseli ta bogan’ plaats. Škrjanček is nooit een officiële vereniging geworden.

Ad en Cilie waren beiden lid van Zvon alsook van het Belgisch-Sloveense koor Slomšek. Ze waren een stel tot Cilie in 2008 overleed. Ad Hamers woont in Geleen en zingt nog steeds bij het zangkoor Zvon (informatie 2009).

Archieven: IISG, Collectie Sloveense Arbeidsmigranten in Limburg

Literatuur: Milena Mulders, Met de buik het brood achterna. Mijn Sloveense geschiedenis, Amsterdam 2009.
 

Hilversum, 1953 (ca.)

Onbekend, 1973
 
top