IISG

Collectie: Beudeker

« vorige | bladeren | volgende »
Nadia Beudeker (Paramaribo, Suriname, 1938) besloot na het afronden van de mulo in 1957 te solliciteren op een advertentie van het psychiatrisch ziekenhuis Hulp en Heil in Leidschendam. Daar behaalde ze in 1960 het B-diploma. In het Van Iterson-ziekenhuis in Gouda vervolgde ze haar opleiding en na het behalen van het A-diploma in 1962 vertrok ze naar de Emmakliniek in Den Haag om een kraamaantekening te behalen. Vervolgens ging ze in de buurt wonen, op de Frankenslag, in het pand Maria Gemma. Wat lag meer voor de hand dan de bejaarden die in het pand woonden te gaan verzorgen.

In 1966 ging ze op vakantie naar Suriname en kreeg daar het aanbod om in dienst van Suralco als verpleegster te werken. Twee jaar later ging ze samen met haar dochter, die twee jaar eerder was geboren, voorgoed terug naar Suriname. Ze werkte er in Moengo (1968-1975) en later in de kliniek van Suralco in Paramaribo (1975-1994). In 1994 is ze met pensioen gegaan; ze was toen 55 en had 25 dienstjaren. Sinds die tijd houdt zij zich bezig met vrijwilligerswerk bij gehandicapten en bejaarden, en bij het Rode Kruis.

Literatuur: Annemarie Cottaar, Zusters uit Suriname. Naoorlogse belevenissen in de Nederlandse verpleging, Amsterdam 2003.
 

Gouda, 1962 (ca.)
 
top