IISG

Collectie: Emanuels

« vorige | bladeren | volgende »
Lydia Emanuels werd geboren op 8 april 1935 te Paramaribo. Zij migreerde in 1956 naar Nederland om samen met George Hering verder opgeleid te worden in de kunst van het radio maken. Daarmee was zij in Suriname al begonnen: “Ik liep weg van school als er van die vreselijke vakken als wiskunde en mechanica werden gegeven. Nou, dan konden ze me weer uit de studio halen, die gelukkig twee straten verwijderd was van mijn school. Dus voor mij is het altijd al radio geweest.”

Eenmaal in Nederland aangekomen werd zij opgevangen door familie die haar begeleidde en wegwijs maakte. Na drie maanden ging zij op kamers wonen in Amsterdam. Maar alle begin is moeilijk: “Ik ben na ongeveer 10 maanden teruggegaan naar Suriname. Toen ik daar zat dacht ik bij mezelf: Wat ben je toch een lummel, dit kan je niet maken. Daarom ben ik met een heel andere instelling naar Nederland teruggekeerd. Maar het bleef moeilijk, want in totaal ben ik elf keer definitief naar Suriname teruggegaan. En ook even zoveel keer definitief naar Nederland teruggekomen. Pas in 1977 heb ik besloten: nu ga ik naar Nederland en blijf ik daar. Ik wilde niet meer in een mandje boven de oceaan wonen. Daar had ik geen zin meer in.”

Over haar opleiding in Hilversum: “Ik heb hier de moderne dingen van het vak geleerd en een heleboel technische zaken ook. Maar radio maken als zodanig heb ik in Suriname geleerd. We hadden daar één taperecorder in de studio en voor de rest ging alles live de lucht in! Dus elke fout die je maakte werd in heel Suriname opgevangen, met als gevolg dat je het zo goed mogelijk probeerde te doen. In Nederland dacht ik alleen maar: wat zijn ze hier verwend.”

Lydia Emanuels begon in 1956 bij de Wereldomroep. In de periode 1970 tot 1977, toen zij in Suriname woonde, heeft zij bij de radiozender SRS (Stichting Radio Suriname) gewerkt. Daar was zij als programmaleider lid van de directie. Bij de Wereldomroep werkte zij tot 1985 als programmamaker/regisseur op de Caraïbische afdeling. Tijdens de eerste maanden van de in 1980 door Surinaamse militairen gepleegde coup, had zij de leiding over een driemanschap, mede bestaande uit Rudi Kross en Rajendre Khargi; zij moesten op verantwoorde programmatische wijze alle nieuws over hun landgenoten in Nederland naar de luisteraars in Suriname brengen. Vanwege de strenge perscensuur in Suriname waren deze programma’s voor vele Surinamers de enige betrouwbare bron van informatie.

Lydia Emanuels werd na haar pensionering in Nederland benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau; uit handen van president Ronald Venetiaan ontving zij voor haar verdiensten voor de Surinaamse radio de onderscheiding Ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster.
 

Den Haag, 1956

Schiphol, 1959

Hilversum, 1966

Hilversum, 1966
 

Hilversum, 1966

Hilversum, 1968 (ca.)

Den Haag, 1981
 
top