Collectie: Gril |
« vorige | bladeren | volgende » |
Naast zijn werk in de mijn, kluste Franc bij als leerbewerker. In de oorlog waren er amper schoenen te krijgen. Hij maakte in die tijd 'opbouwen' voor schoenen voor zo’n veertig schoenmakers en liet zich in natura uitbetalen. De eerste dag na het einde van de oorlog, verliet hij de koel (mijn) om zich geheel aan de leerbewerking wijden. Hij specialiseerde zich in het maken van schachten voor orthopedische schoenen. Toen de zaken even minder gingen, stapte hij over op het maken en repareren van tenten. In zijn goede jaren had hij twee personeelsleden in dienst. Ook na zijn pensioen bleef hij werkzaam als zeilmaker.
Franc Gril was naast zijn drukke werkzaamheden 54 jaar lang actief lid van het Sloveense zangkoor Zvon en na de oorlog ruim twintig jaar voorzitter van de Sloveense St. Barbara-vereniging Heerlerheide-Brunssum. Tijdens de oorlog behoorde hij met Anton Kozole en Anton Robek sr. Tot de drie belangrijkste en meest uitgesproken vertegenwoordigers van de Katholieke Sloveense gemeenschap in Limburg. Ze zouden zich openlijk hebben uitgesproken tegen de Duitse bezetter en zaten een tijdje ondergedoken. Na de oorlog namen ze gedrieën stelling tegen de Sloveense communisten, die door druk uit te oefenen de Sloveense emigranten wilden overhalen terug te keren naar het vaderland.
Franc Gril organiseerde in totaal twintig groepsreizen naar Joegoslavië voor de Slovenen in Limburg, de eerste in 1956. Hij nam dan contact op met de Duitse spoorwegen in Aken en huurde een of meerdere wagons. Daarmee werden de passagiers tot Ljubljana gebracht, waar ieder zijns weegs ging. Zijn laatste reis organiseerde hij in eind jaren zeventig. De mensen reisden toen steeds vaker met eigen vervoer. Franc Gril overleed te Heerlen op 13 mei 1983.
Zijn zoon Frans Gril is getrouwd met de Limburgse Johanna. Ze zijn beiden al jaren lid van het Sloveense zangkoor Zvon en wonen in Heerlen (informatie 2009).
Archieven: IISG, Collectie Sloveense Arbeidsmigranten in Limburg
Literatuur: Milena Mulders, Met de buik het brood achterna. Mijn Sloveense geschiedenis, Amsterdam 2009.