IISG

Collectie: Domevšček

« vorige | bladeren | volgende »
Josephina (Pepa) Kutin werd geboren in 1915 in Žaga (Slovenië), in een bergdorp op de rechteroever van de Soča. In dit gebied - dat eerst tot Oostenrijk behoorde, toen Italiaans werd en later Sloveens - werd in het begin van de Eerste Wereldoorlog zo zwaar gevochten dat de bewoners geëvacueerd werden naar Savona in Italië. Toen zij vier jaar later terugkeerden, was hun geboortestreek Italiaans geworden en kregen ze de Italiaanse nationaliteit.

Pepa’s jeugd stond in het teken van hard werken: in het bos houtzagen met haar vader en op het land werken met haar moeder. Op 18-jarige leeftijd vertrok ze naar Perugia (Italië) waar ze bij een legerarts in de huishouding ging werken. Pas zes jaar later (1938) keerde ze voor een vakantie terug naar Žaga. Tijdens dat bezoek ontmoette ze Franci Domevšček die uit hetzelfde dorp kwam. Ook hij was op vakantie. Franci woonde op dat moment al bijna tien jaar in Nederland, waar hij in de mijn Oranje Nassau III werkte. Met zijn broer Andreja woonde hij bij hun zuster Liza in de Netelstraat in de kolonie de Keek (Heerlen).

Het was liefde op het eerste gezicht, maar Pepa ging weer terug naar Italië en Franci naar Nederland. Ze gingen elkaar schrijven en trouwden het jaar daarop, op 12 augustus 1939. Precies twee maanden later, op 13 oktober, kwam Pepa naar Nederland. Vanwege zijn huwelijk kreeg Franci een woning op de Roebroekweg. Kort na de geboorte van hun dochter Anita in 1944 verhuisde het gezin naar de Bremstraat in de kolonie Keek. Het huis was hun toegewezen door de Oranje Nassau III. Op 13 april 1946 werd daar hun zoon Theo geboren.

Moeder Pepa breide en naaide en maakte zelf wijn en knoflookworsten. Ook stookte ze kleine hoeveelheden slivovica in een zelfgemaakt destilleerketeltje. Verder had ze twee varkens, een voor eigen gebruik en een om te verkopen, en vijfentwintig kippen en een paar konijnen. Af en toe verkocht ze eieren, maar het meeste was voor eigen gebruik. Haar droom was een eigen huis, maar daarvoor was het inkomen van Franci niet toereikend. Om geld te besparen en wat extra’s te verdienen, maakte ze de kleren voor de gezinsleden zelf en soms naaide of verstelde ze ook voor de mensen uit de buurt.

Franci Domevšček werkte tot 1962 als houwer in de Oranje Nassau III. Omdat hij Sloveens en Italiaans sprak, werd hij daarna als tolk ingezet en als instructeur bij de opleiding van de nieuwe lichting Italianen en Joegoslaven. Hij fungeerde tevens als begeleider van buitenlandse mijnwerkers bij introducties en bezoeken aan artsen. Franci Domevšček overleed in 1993 en werd begraven in Heerlen.

Pepa Domevšček-Kutin werd op 2 april 2009 94 jaar. Ze woonde toen nog zelfstandig en was nog dagelijks in haar moestuin te vinden. Ze overleed op 8 juni 2009 en werd begraven in Heerlen.
Archieven: IISG, Collectie Sloveense Arbeidsmigranten in Limburg

Literatuur: Milena Mulders, Met de buik het brood achterna. Mijn Sloveense geschiedenis, Amsterdam 2009.
 

Zagarska (Slovenië), 1914 (ca.)

Zagarska (Slovenië), 1914 (ca.)

Heerlen, 1944

Hoensbroek, 1947
 

Stein, 1948

Heerlen, 1950 (ca.)

Onbekend, 1961 (ca.)

Heerlen, 1962
 

Heerlen, 1968

Heerlen, Onbekend
 
top