IISG

Collectie: Despotović

« vorige | bladeren | volgende »
Miodrag ‘Ciga’ Despotović (Belgrado 1929) was een van de eerste dansers en solisten van het wereldberoemde Joegoslavische Staatsensemble Kolo uit Belgrado, dat in 1948 werd opgericht. Met het gezelschap toerde hij door vele landen, waaronder Australië, China, Egypte, India, Israël, Japan en de Verenigde Staten. Na 18 jaar dienst kreeg hij zijn bijnaam ’Ciga’, vanwege zijn uitstekende vertolking van de zigeunerdansen (Ciga is afgeleid van het woord Cigani, zigeuner).

Ciga’s latere echtgenote, Ivon Eschweiler, werd geboren in Amsterdam. Ze studeerde aan de Theaterschool/Scapino Dansacademie in Amsterdam en kreeg in 1963 een beurs om een studie folklore te gaan volgen in Joegoslavië. Ze kwam terecht bij het Joegoslavische staatsensemble Kolo, waar ze de solodanser Despotović ontmoette. Ivon Eschweiler was de enige niet-Joegoslavische die ooit bij Kolo heeft gedanst.

In 1963 werd Ciga Despotović door de Nederlandse Volksdansvereniging Nevo uitgenodigd om een Kerst-seminar te verzorgen. Tijdens dit seminar nam Ivon de vertaling van alle informatie over de dansen op zich. In september 1964 trouwden Ciga en Ivon in Amsterdam. Hun dochter Dorinda werd in 1968 geboren.

Vanaf 1966 gaven Ciga en Ivon door heel Nederland les in Joegoslavische volkdansen, nationale dansen uit andere landen en ballet en gaven zij masterclasses voor volksdansleerkrachten. Ze waren als choreografen betrokken bij meerdere professionele- en amateurgroepen, en creëerden samen en apart vele choreografieën. Met hun eigen dansensemble, Joegoslavisch Danstheater ORO, bestaande uit jonge Nederlandse amateurdansers, verzorgden zij optredens door het hele land. Iedere zomer organiseerden ze studiereizen naar Macedonië om dansers te laten kennismaken met de authentieke folkloristische dans, muziek en lokale cultuur van dit deel van Joegoslavië. Een van de hoogtepunten was ieder jaar het Balkan Festival in Ohrid. De laatste studiereis vond plaats in december 2001. Ciga was toen al ziek.
Hij overleed aan kanker op 17 mei 2002 te Amsterdam. Hij werd 73 jaar en liet vier lp’s en twee cd’s achter met muziek en beschrijvingen van tientallen dansen. Zijn eerste cd droeg hij op aan zijn dochter Dorinda, die overleed in 1996.

Bron: www.phantomranch.net/folkdanc/teachers/despotovic_c.htm

De foto's van Miodrag Despotović werden verzameld door Nevena Bajalica tijdens het project Zuid-Europese Culturele Spoorzoekers (2004-2006).
 

Amsterdam, 1964

Amsterdam, 1964

Amsterdam, 1964

Amsterdam, 1964
 

Amsterdam, 1964

Amsterdam, 1964

Amsterdam, 1964

Roermond, 1969
 

Roermond, 1969

Linne, 1974

Linne, 1975

1978
 

Linne, 1995 (ca.)
 
top