IISG

Collectie: Huls-van de Leuv

« vorige | bladeren | volgende »
Willy van de Leuv is in 1938 in Nieuw Nickerie (Suriname) geboren. Een jaar later overleed haar vader en verhuisde het gezin naar Paramaribo, waar haar moeder een baan als modiste vond. Na de ulo ging ze een paar maanden in 's Lands Hospitaal werken. Daar deed ze het vuile werk, terwijl ze eigenlijk verpleegster wilde worden. Ze schreef een brief naar het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag en kreeg al snel een reactie dat ze welkom was.

Voor haar reis moest ze alles zelf regelen; ze vertrok op 14 september 1956 met de S.S. Cottica. In het tweede jaar braken de nachtdiensten haar op en moest ze stoppen met de opleiding. De opleiding voor doktersassistente beviel haar beter, maar uiteindelijk koos ze voor een baan op kantoor bij de KLM vanwege de goede verdiensten en de voordelige vliegreizen. Op één van die reizen naar Curaçao leerde zij haar toekomstige man kennen, een Hollander die bij de marine werkte. In 1965 is ze met hem getrouwd en zijn ze in Den Helder gaan wonen.

Literatuur: Annemarie Cottaar, Zusters uit Suriname. Naoorlogse belevenissen in de Nederlandse verpleging, Amsterdam 2003.
 

Aan boord S.S. Cottica, 1956

Den Haag, 1957

Scheveningen, 1957

Den Haag, 1958 (ca.)
 

Den Haag, 1958 (ca.)
 
top