IISG

Vietnam acties in Nederland

Heel Nederland
De effecten van de Vietnam-oorlog zichtbaar gemaakt
Havenstad voor Havenstad
Hoofdstad voor Hoofdstad
Demonstreren
Jongeren bij Amerikaanse consulaat
Priesters en predikanten protesteren
Duizenden scholieren hebben vandaag gestaakt
Geld inzamelen
Collectebus
Kienen voor Vietnam
Fietsen voor Vietnam
Johnson molenaar
Johnson moordpresident
Johnson geen molenaar
Johnson oorlogsmidadiger

De oorlog in Vietnam bracht een golf van acties in Nederland op gang. De felheid en bitterheid daarvan paste helemaal in het Koude Oorlogsklimaat dat ook in ons land heerste.

Vanaf 1965 waren er protest-acties van mensen uit heel verschillende kringen. Studenten, huisvrouwen en dominees organiseerden niet alleen demonstraties op straat, maar ook praktische hulp voor Vietnam. Een tiental Vietnam-comité's zamelde geld in. Amsterdam en Rotterdam adopteerden een stad in Noord-Vietnam. In januari 1973 gingen scholieren een paar dagen in staking om zich luid en duidelijk tegen het beleid van de VS uit te spreken.

Bij dit soort betogingen was er het probleem dat je de Amerikaanse president geen moordenaar mocht noemen. Op belediging van een bevriend staatshoofd stond een hoge boete of gevangenisstraf. Demonstranten bedachten er van alles op: Johnson molenaar, Johnson moordvent, Johnson moordpresident. In 1967 bleek 'Johnson oorlogsmisdadiger' juridisch wél een haalbare kaart. Veel affiches, pamfletten en spandoeken werden met die kreet bedrukt.

Al dit materiaal is verzameld door het IISG, evenals de spullen en foto's van de ontelbaar vele Vietnam-acties die tien jaar lang in Nederland zijn gevoerd. Een hele kleine selectie vind je hierboven. Méér is te vinden door in onze catalogus te zoeken op 'actie vietnam'.

top