IISG

Het Henk Sneevliet Archief

Vanaf de zestiger jaren heeft het IISG archieven, boeken, brochures en tijdschriften verzameld met betrekking tot de econmische, sociale en politieke geschiedenis van Indonesië.
Met betrekking tot de geschiedenis van Indonesië zijn er een aantal relevante archieven en verzamelingen op het Instituut.
Een van de meest belangrijke originele bronnen op het Instituut voor zowel de geschiedenis van Indonesië als die van China is het archief van de Nederlandse internationale revolutionair Henk Sneevliet.
het IISG kreeg de papieren van Sneevliet in bezit in de jaren 50 en 60. Zij vormden de basis van bronnenpublikaties over socialisme in Indonesië en Communisme in China.
Sneevliet was aktief betrokken bij de oprichting in 1914 van de voorloper van de Partai Komunis Indonesia (PKI) , de Indische Sociaal-Democratische Vereniging (ISDV).
Een aanzienlijk deel van het archief, correspondentie en aantekeningen, betreft Sneevliet's politieke en vakbondsactiviteiten in Nederlands-Indië. Een ander deel documenteert zijn tijd bij de Comintern en zijn werk in China (1920-1924)
In China was Sneevliet de officiële vertegenwoordiger van de Comintern. He had invloed op de vroege ontwikkeling van de Chinese Communistische Partij en het ontstaan van de communistische arbeidersbeweging. Het Chinese deel van het Sneevliet archief bestaat ui aantekeningen en correspondentie met mensen als: Chiang Kai-shek, Liao Zhongkai and Sun Yat-sen.

top