IISG

Marokkaanse pioniers

Marokkanen in NederlandIn de jaren zestig werden ze gastarbeiders genoemd. Maar de Marokkanen die voor werk naar Nederland kwamen, hebben zich er uiteindelijk gevestigd. Ze hebben inmiddels bijna een halve eeuw in hun tweede vaderland achter de rug. Alle reden om met hen te praten over de eerste jaren van hun verblijf. Werden zij destijds geworven of arriveerden ze spontaan? Kwamen ze alleen van het platteland van Marokko of ook uit de steden? Waren ze ongeletterd of hadden ze enige jaren scholing genoten? Over die achtergronden en ervaringen gaat het project Rif Tour.

Rif Tour

Riftour is een project van het Museon in Den Haag (Anne-Marie Boer),het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (Annemarie Cottaar) en het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders. Aanleiding was de herdenking van het op 14 mei 1969 gesloten akkoord tussen Nederland en Marokko om arbeiders te werven voor de Nederlandse mijnen, fabrieken en tuinderijen. Rif Tour bestaat uit een boek en een tentoonstelling (in een bus) en werd financieel mogelijk gemaakt door het VSBfonds, de Stichting DOEN, de Mondriaanstichting, de Gemeente Den Haag en de Nederlandse ambassade in Marokko.

Boek

Op 10 mei 2009 vond in het Museon in Den Haag de feestelijke presentatie plaats van het boek Marokkanen in Nederland. De pioniers vertellen. Daarin wordt verteld wie de jongemannen - en een enkele vrouw - waren die destijds hun geboorteland verlieten. Vaak belandden ze pas na vele omzwervingen in Nederland, waar ze met vallen en opstaan hun weg vonden. In het boek vertellen tientallen Marokkanen over hun begintijd in Nederland. Met weemoed kijken ze terug op de jaren tussen 1960 en 1975. Een periode waarin de samenleving weinig moeite had met buitenlanders, die broodnodig waren om de Nederlandse economie op peil te houden. Het zijn verhalen uit de eerste hand, verlevendigd met een kleurrijke selectie van foto's uit privé-albums. Alle facetten van hun dagelijks leven komen aan bod: het werk en de buurt, maar ook sport, toneel, politiek en niet te vergeten religie. Een selectie ervan is te vinden in deze webtentoonstelling.

Annemarie Cottaar en Nadia Bouras, m.m.v. Fatiha Laouikili, Marokkanen in Nederland. De pioniers vertellen. Uitgeverij Meulenhoff, Amsterdam 2009.

Bekijk ook de documentaire die Eenvandaag maakte over twee pioniers uit het boek: Amar Denna en Ali Mabtoul.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Rif Tour reisde van 8 juli tot 12 augustus 2009 door Noord-Marokko - de Marokkaans-Nederlandse vakantiegangers achterna. De tentoonstellingsbus werd bestuurd door Hans Hofman en tot de crew behoorden vier gastvrouwen: Fatima Ballah, Nadia Bouras, Aniek Smit en Femke Stock. Vanaf Berkane reisde ook Stanly Oomen met de bus mee. Daarnaast waren aan boord: de theatermakers Amar El Ajjouri en Jouad Ahidar en chef d'équipe Sietske de Boer.

Voor de verslagen, foto 's en filmpjes van de tour zie de website van Rif Tour.

De Rif Tour bus in Beni Boufrah
Fatima Ballah en Aniek Smit geven aan waar de Rif Tour bus zich op dat moment bevindt: Beni Boufrah.
De Rif Tour bus bij het vallen van de avond in Torres
De Rif Tour bus bij het vallen van de avond in Torres.
top