IISG

Chinatown Den Haag

Introductie

DrakenpoortenZe vormen de toegang tot een lokale Chinatown, de twee drakenpoorten die eind 2009 verrezen in het centrum van Den Haag. Een wijk met een Aziatische uitstraling, die zowel stadgenoten als toeristen van heinde en ver trekt. De traditionele poorten fungeren als monument voor de plaatselijke betekenis van de Chinese gemeenschap. Ze staan tevens symbool voor de banden van de stad met het overzeese China. Een draak met vele gezichten verhaalt over de geschiedenis van de bijna honderdjarige Chinese aanwezigheid in Den Haag. Een vertelling die begint met de lotgevallen van groepjes mannen, die ver vóór de Tweede Wereldoorlog met handel op straat in hun levensonderhoud voorzien. Later verrijzen de eerste Chinese eethuizen, die aansluiten op de smaak van Nederlanders met een verleden in de Oost. Na de oorlog zien we de Aziatische keukens een ware zegetocht beleven, die tot op de huidige dag aanhoudt. In dit boek gaat de aandacht uit naar de pioniersfamilies en hun restaurants. De sporen van hun geschiedenis voeren van het vooroorlogse Zeeheldenkwartier, de Bomenbuurt en het Statenkwartier, naar het naoorlogse Spuikwartier. Chinatown Den Haag gaat over de komst van eendraak die zich langzaam heeft genesteld, zonder zijn land van oorsprong uit het oog te verliezen.

Een draak met vele gezichten Een draak met vele gezichten. Chinatown Den Haag 1920-2010 werd op 10 februari gepresenteerd in de Haagse Bijenkorf. Naast historische verhalen zijn er in het boek vele foto's en andere afbeeldingen te vinden uit archieven en privéalbums. Bovendien legde fotografe Yee Ling Tang het moderne Chinatown vast. Een selectie van het historische en moderne beeldmateriaal is te vinden in deze webtentoonstelling.

Wim Willems, Annemarie Cottaar en Kai Yin Or, Een draak met vele gezichten. Chinatown Den Haag 1920-2010, Den Haag 2010. ISBN: 978-94-6010-035-2
Het boek is te bestellen bij Uitgeverij De Nieuwe Haagsche.

Ling Nam Restaurant Ling Nam werd in 1949 in de Haagse Wagenstraat geopend. Hier een filmpje uit 1965 (film, wmv-bestand, 2.43 min) dat door Eu Wha Yang aan ons ter beschikking werd gesteld. We krijgen niet alleen een kijkje in het restaurant, maar ook in de keuken waar - zoals in die tijd gebruikelijk - tussen de Chinese koks ook een Indonesische kokkin aan het werk was. Tante Jet werd ze genoemd. Maar het filmpje begint met mevrouw Yang die ons begeleidt naar het restaurant dat haar man Tse Ng 'Jan' Yang samen met zijn compagnon Tek Shuan 'Peter' Chen runde.

top