IISG

Steun! Stem! Staak!

1966 en verder

Rond 1966 breekt in Nederland een nieuwe protestcultuur door. De Provo's zorgen met hun acties voor veel verwarring bij de autoriteiten. Studenten eisen meer zeggenschap over de invulling van het onderwijs. Er ontstaan allerlei actiegroepen die zich in één bepaald onderwerp vastbijten: woningnood, atoomwapens, de oorlog in Vietnam. Deze groepen willen niets te maken hebben met de gevestigde partijen; voor de nieuwe generatie horen die bij het ingesufte bestel dat ze willen bestrijden. Ze voeren soms harde, provocerende acties, soms juist speelse en humoristische. Alles loopt door elkaar: radikale politiek, alternatieve cultuur, sexuele bevrijding. Helden van de protesterende jongeren zijn revolutionairen als Che Guevara en Fidel Castro, maar ook John Lennon en Mick Jagger.

Het affiche is in deze protestbeweging een heel belangrijk middel. De grote media (radio, televisie, kranten) berichten niet of alleen negatief over de jongeren en hun acties. Met affiches kunnen ze hun standpunten verspreiden en demonstraties aankondigen zoals ze dat zelf willen. Ze gaan zelf tekenen en ontwerpen, en beginnen eigen drukkerijen. Van de officiële regels van het vak trekt niemand zich veel aan, veel belangrijker is het uiten van de eigen stijl, de eigen subcultuur.

 

1. Willem, Provoceer!, 1966
2. Jean-Paul Vroom, Jail the first stone, ca. 1967
3. Peter Dicampos, With love from Holland, 1967
4. Willem, H.H. huisjesmelkers & makelaars, ca. 1968
5. Willem de Ridder, Vondelpark love-in, 1968
6. Jan Wolkers, Amerikanen uit Vietnam, 1968
7. Mark de Klyn, René Treumann, Revolutie in Latijns-Amerika, 1968
8. Ontwerper onbekend, Leer je beroep in de klassenstrijd, 1969
9. Rob Stolk, Amsterdammers! Luister niet …, 1969
10. John Lennon, Yoko Ono, Stay in bed. Hair peace. Bed peace, 1969
11. Alberto Korda, Che Guevara, ca. 1970
12. Rolling Shelter, Survivors Unite, 1970
13. Gerard Goossen, Hunt a car, 1970
14. Alexander, Angela Davis, ca. 1971

 

<< vorige hoofdstuk |terug naar lijst| volgende hoofdstuk >>

Op alle afbeeldingen, teksten en bestanden van deze site berusten auteursrechten. Niets mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden gekopieerd, vermenigvuldigd of verder verspreid. Meer inlichtingen bij de afdeling Publieksdiensten.


top