IISG

Steun! Stem! Staak!

Fotomontage

De fotografie, de offset-druktechniek en de Nieuw-Zakelijke stijl in de vormgeving komen in de late jaren twintig samen in de fotomontage. Uit onderdelen van foto's worden grotere beelden samengesteld, die met heldere kleuren en standaardletters in dynamische composities worden opgenomen. Pioniers als Paul Schuitema maken hun fotomontages helemaal volgens deze principes, en worden er internationaal beroemd mee. Veel Duitse en Russische communisten gebruiken de techniek. Ook in Nederland wordt het vaak door communisten toegepast, zoals de fotograaf Cas Oorthuys en de schilder J.J. Voskuil.

Voor vele andere ontwerpers is de fotomontage gewoon iets nieuws, dat niet zo principieel bekeken hoeft te worden. Ze gebruiken sierlijke, handgetekende letters bij hun montages, of plakken foto's en tekeningen door elkaar. Met de montage-onderdelen geven ze hun affiches een modern tintje en suggereren ze dat de organisatie die het affiche uitgeeft helemaal bij de tijd is.

 

1. Paul Schuitema, Centrale Bond 30.000, 1930
2. Walter, Sloopt de krotten, 1931
3. Louis Frank, Arbeiders je eigen blad, 1931
4. Jan Rot, Groot zomerfeest, 1931
5. Cas Oorthuys, Ter dood veroordeeld, 1932
6. Cas Oorthuys, J.J. Voskuil, De Olympiade onder dictatuur, 1936

 

<< vorige hoofdstuk |terug naar lijst| volgende hoofdstuk >>

Op alle afbeeldingen, teksten en bestanden van deze site berusten auteursrechten. Niets mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming worden gekopieerd, vermenigvuldigd of verder verspreid. Meer inlichtingen bij de afdeling Publieksdiensten.


top