Introductie
De Nederlanders
Nederlandse schepen
Dieren voor het hof
Russen
Buitenlanders in Yokohama
Andere prenten
Boeken en links
English version
Home IISG
Index Digitale Tentoon- stellingen
Home NEHA
|
Roodharige Barbaren
Nederlanders en andere buitenlanders in Nagasaki en Yokohama 1800 - 1865
40 Japanse prenten uit de NEHA collectie
Van de jaren 1630 tot het midden van de negentiende eeuw was Japan voor buitenlanders vrijwel afgesloten. De Nederlanders waren de enige Westerlingen die er mochten verblijven en handel drijven. Ze moesten zich wel aan strenge voorschriften houden, en mochten alleen op Deshima wonen, een kunstmatig eiland in de haven van Nagasaki.
Dit is een digitale tentoonstelling van 40 Japanese houtdruk-prenten, die zijn uitgegeven tussen 1800 en 1865, met als onderwerp de Nederlandse handelaren in Nagasaki. Tegenwoordig zijn deze prenten heel zeldzaam, maar destijds werden ze als souvenir verkocht aan Japanners die Nagasaki bezochten en misschien hoopten een glimp op te vangen van die merkwaardige 'roodharige barbaren'.
De prenten zijn documenten van een unieke episode in de geschiedenis van de Nederlandse handel. Ze vertegenwoordigen een vroege periode in de kunst van de Japanse houtsnede. Maar vooral tonen ze de verbazing waarmee de Japanners naar Westerlingen keken. Op deze prenten worden de Nederlanders afgebeeld als bleke, lelijke barbaren met rode haren en grote neuzen. De schepen waarin de Nederlanders voeren en de exotische dieren die ze meebrachten vielen beter in de smaak.
In 1804 bezocht een Russische gezant Nagasaki, om te proberen ook handelsrechten te krijgen. Hij slaagde niet, maar werd in prenten vereeuwigd. Pas in 1858 kregen de Russen, Amerikanen, Fransen en Engelsen dezelfde rechten als de Nederlanders. Ze vestigden zich in Yokohama, een vissersdorp dichtbij Tokyo. Ook hier werden prenten gemaakt, waarvan er een aantal worden getoond.
Enkele prenten in de collectie van 40 hebben andere onderwerpen. Ze zijn hier voor de volledigheid opgenomen. Voor meer informatie zijn enige boeken en links vermeld.
Deze prenten bevinden zich in de collectie van het Nederlands Economisch Historisch Archief (NEHA), dat is gehuisvest in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam.
Neem voor meer informatie over de collectie contact op met vraag@iisg.nl.
Op alle teksten en afbeeldingsbestanden op deze site berust copyright. Niets mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming op enige wijze worden gekopieerd, vermenigvuldigd of verspreid.
Tekst en ontwerp: Marien van der Heijden, IISG Amsterdam
Fotographie: Thijs Quispel, Oosthuizen
Beelddigitalisering: Ruparo, Amsterdam
|
|
|
|
|
|
|
|